Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Január 14. 09:52, hétfő | Helyi
Forrás: Talpas Balázs

Doni megemlékezés Darnózselin

Doni megemlékezés Darnózselin

Darnózselin a temető melletti kopjafánál került sora II. Világháború egyik, a magyar katonák számára szomorú esemény, a doni áttörés 76. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre.

Az emlékműsoron tiszteletét tette Dr. Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője és a község önkormányzati képviselő testülete is.

Litániával és kegyeleti megemlékezéssel adóztak Dr. Galla Gábor érdemes esperes és plébános vezetésével a községből frontra indult katonákra, akik ott váltak az értelmetlen háború hőseivé és áldozataivá. Bedó Gábor ny. honvéd százados, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség országos elnőke idézte fel az akkori eseményeket beszédében.

Közreműködtek a Darnózseli Őszirózsa Nyugdíjasklub Énekkara, a Mosonmagyaróvári Honvéd Hagyományőrző Egyesület és a Mosonmagyaróvári Vitézi Rend tagjai, nevükben Ratkay Zoltán emlékezett az áldozatokra.

A község polgármestere, Fazekas Zoltán köszöntötte az 1940-1945-ös darnózseli hadiárvákat és a háború poklában elhunyt vagy eltűnt hozzátartozóikat ma is gyászolókat. Molnár Béláné, hadiárva meghatódva mondta el saját versét, emlékezve azokra, akik akaratukon kívűl idegen földben nyugszanak. A kopjafánál Sastin Károly, korhű katonai felszerelésben állt díszőrséget.

Ezután a megemlékezés koszorúit és mécseseit helyezték el a kopjafánál, majd a Tűzoltószertár nagytermében "A Doni tragédia" c. fotókiállítás megtekintésére került sor.

A kiállítás január 15.-ig tekinthető meg, 15.00-18.00 óra között, ingyenesen.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni