Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Január 17. 00:00, szerda | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

Cserhát Művész Kör bemutatkozó estje Dunakilitin

Cserhát Művész Kör bemutatkozó estje Dunakilitin

Négy hölgy mutatta be műveit a nagyközönségnek 2018. január 4-én Dunakilitin. A művészeknek nem ez volt az első kiállításuk, mégis meghatározó mindannyiuk számára.

Igényes környezet, családias hangulat és kellemes, baráti társaság várta a falu Közösségi Házában az egybegyűlteket csütörtök délután. Négy nő, négy művész, négy alkotási stílus tárta elénk önkifejezési munkáit, melyek nemcsak a szemünknek, hanem a lelkünknek is örömet okoztak.

A résztvevőket Kovács Tamás Andorné, Dunakiliti polgármestere köszöntötte.


Kiállítók:

  • Dáma Lovag Erdős Anna író
  • Kiss Rita paverpol textilszobrász
  • Györkös Erzsébet festő
  • Kovacsics Gertrúd festő

A kiállítás megnyitóját Dáma Lovag Erdős Anna vállalta magára, aki beszélt a Cserhát Művész Kör munkásságáról, céljairól és rendezvényeiről. Mint mondta:

„Mindegyikünk önálló sávon indul el az Isten adta tehetségével és kiteljesedik önmaga is. De kell egy mérce, egy olyan összetartás, ahol egymástól szeretettel tanulhatunk.”


A művészi csoport jelszava is ez:

„Művészettel lehet megváltoztatni nemzeti értékünk sokszínűségét. Örökségünk a fiatal és közép-korosztály művészeinek felvonultatása, műveinek publikálása.”


Az írónő ezután a jelen lévő kiállítókat mutatta be. Kovacsics Gertrúdot például saját, neki írt versével köszöntötte, Új művész született címmel.


A bemutatkozások után Kovacsics Gertrúd, Trudi erről így nyilatkozott:

17 évvel ezelőtt kezdtem el festeni. A verset kb. 10 évvel ezelőtt írta nekem Ancsi néni. Nagyon közel áll hozzám, mert minden bele van foglalva, ami egy művészt meghatároz. Főleg az utolsó versszakot szeretem. Ez arról szól, hogy nagyon sok kihívás van az életünkben, de akkor is ki kell tartanunk amellett, ami a saját utunk. 3 gyermek édesanyjaként, és több munkahelyi váltás után már én is ragaszkodom ahhoz, hogy csak a saját utamat járjam.
Kedvenc témám a természet, de sok portrét is készítek. Szeretem a kihívásokat, az új dolgokat. A technika azonban mindig marad: az olajfestés.

Kiss Rita textilszobrászként állt a közönség elé, de mint a részletes beszámolóból megtudtuk, előtte több művészeti ágban is jeleskedett már. Így készített mézeskalácsokat, de művészi szintre emelte a hímzés és dekupázs technikákat is. A paverpol azonban a teljes kiteljesedést jelenti számára. Több neves kiállítása és oktatói minősége is ezt bizonyítja.
Kiss Rita a Cserhát Művész Kör Harmónia Művészeti Díj tulajdonosa is.

Györkös Erzsébet Dudi mosonmagyaróvári festő, aki ugyancsak autodidakta módon sajátította el a festészet alaptechnikáit, míg meg nem találta az őt leginkább kifejező stílust. Képein visszatérő motívum a nőiség, a női kacér játékosság, de az egyedi színvilág is a művésznő jelenségét tükrözi.

Erről Dudi így mesélt:

Nem szeretem a pasztell színeket. A képeimet általában ezeket csak háttérszíneknek használom. Mégis egyedi színharmóniára törekszem. Ez az, ami az egyes alkotásokban feltűnik. Vidám nő vagyok, és örülök, ha a képeimen is ez látszik, örömet okozva azoknak, akik a saját szobájuk falán vagy a kiállításon nézegetik őket. Nagyon inspirálnak az új dolgok is. Nagyon sok kiállítást nézek, és sok technikát ki is próbálok. Nézem az anyagokat, mit és hogyan lehet felhasználni. Ez nem mindig sikerül úgy, ahogy szeretném, de ha igen, akkor az nagyon boldoggá tesz!

A kiállítás-megnyitó Erdős Anna író, költő könyveinek bemutatásával zárult. A művésznő, aki foglalkozása szerint automatikai villamos mérnök sokat mesélt a közönségnek pályafutásáról, elért érdemeiről és megélt történeteiről.

Munkásságát nem is lehetne rövidebben összefoglalni, mint ahogyan a Cserhát Művész Kör oldalán összegyűjtve megtalálható:

Tagja vagyok :

  • MINSZ EGER Írószövetségnek.
  • Batsányi Cserhát Művész Körnek Budapest
  • Művészbarátok Egyesületének Budapest
  • Tallós P. István Művész Egyesületnek Mosonmagyaróvár
  • Egyetemes Béke Szövetségnek

Verseim megjelennek több lapban,valamint irodalmi lapokban:Délibáb,Kláris, Szárnyaló Képzelet,Művészet és Barátai, Jánossomorjai Napló, Aranypor,Újjászületés stb.

Eddig pályázatokon,ill. azokon túl: 42 díjat,elismerést,oklevelet kaptam verseimre és irodalmi munkásságomra.

  • 2OO5.ben Jeruzsálemi Történelmi Lovag Rend Lovagja lettem,itt tervezői társadalmi munkámért / terveztem az Újrónafő-i Szt.István Rk.templom Elektromos terveit/ Ezért Bronz Nagyérdem érmet, 2OO9.ben irodalmi munkámért: Ezüst Nagyérdem érmet kaptam. Dámává léptettek elő.
  • 2OOO.től a Cserhát Művész Körtől több oklevelet,díjat kaptam:Magyar Kultúra díjat, Népművészetért díjat,Arany oklevél díjat,”Arany Diploma és Magyar Kultúra” ,2O1O.ben Költői-Művészeti munkámért „Platina díjat” kaptam./a felsoroltak teljesség igénye nélkül/ MINSZ-től második,negyedik díjat kaptam/Kossuth ,Rákóczi évforduló alkalmából.
  • 2OO6.ban USA. Baltimore Szabad Magyar Újságírók Szövetségétől első díjat kaptam Ötvenhatról szóló verseimre.
  • 2OO9.O1.22.-én a Magyar Kultúra Napján: „Mosonmagyaróvár Kultúrájáért” díjat kaptam. Járom az országot,a régi Magyarországot,Felvidéket,Vajdaságot,Erdélyt,Ausztria stb.,ahova hívnak,s elmondom verseimet.2OO8.-ban pl.:48 helységben,
  • 2OO9.ben 36 alkalommal, 2O1O.ben 32 alkalommal mondtam el verseim.,tartottam könyvbemutatót 2OO8.ban Felvidéken a Fazekas Mihály napokra rendezett Általános Alapiskolák, valamint gimnáziumok” Magyar Vers és Próza” versenyén meghívott elnök voltam.
  • 2O1O. 1O.26./Mosonmagyaróvár Gyásznapja/ Búcson /Felvidék/ „Tiszteletbeli Díszpolgár” Címet kaptam,tiszta magyar falu közösségétől,mely nagy megtiszteltetés számomra.,a felvidéki magyarságért folytatott irodalmi munkám miatt.
  • 2O1O.”Nemesgulácsi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület „Tiszteletbeli Tagja „címet kaptam.

Eddig 13 országba jutottak el versesköteteim.

  • 2OO8.óta Béke Nagykövete vagyok. Itt is verseimmel mutatkoztam be.Budapesten.

Győrben 2O1O.ben,az interneten: Network-Sopron Közösség Oldalán 25.verses videó,készült verseimről,és125 versem került fel az oldalra.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 15:19, péntek | Sport

Valencia után Gender Tamás Junior ismét pályára hajt az Európa-bajnokság második fordulójában, amelynek ezúttal a franciaországi Val

A spanyol szezonnyitó nehézségei után nagy reményekkel vág neki a folytatásnak a fiatal feltörekvő tehetség,

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.