Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2024. Január 18. 16:23, csütörtök | Belföld
Forrás: NAV

Bevallás nélkül is kiderül a bevétel

Bevallás nélkül is kiderül a bevétel

A mulasztásokat az Online Számla rendszer adataiból akkor is képes kiszűrni a NAV, ha az adott vállalkozástól nem érkezik bevallás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különös figyelmet fordít a bevallást elmulasztó, az adófizetést elkerülni igyekező vállalkozásokra, mivel ezek jelentős kockázatot jelentenek az állam költségvetésére.

Így történt ez annál a budapesti, elsősorban gépjármű-kereskedelemmel foglakozó kft.-nél is, amelyről kiderült, hogy 117 375 000 forint adóalap és 31 691 250 forint adóösszegben szolgáltatott online számlaadatot 2023 első negyedévében, de ugyanerről áfabevallás nem érkezett a kft.-től. A vevőpartnerek a vizsgált időszaki áfabevallásaik adatai alapján a szóban forgó számlákat befogadták, adótartalmukat levonásba helyezték.

A kockázatelemzésben feltárt tények és körülmények alapján valószínűsíthető volt a kft. csalárd szándéka, ezért a NAV 2023 első negyedévére adóellenőrzést rendelt el.

Már az ellenőrzés elrendelése előtt valószínűsíthető volt, hogy a jelentős összegű, be nem fizetett adó megtérítésére kevés az esély, ezért úgynevezett vagyonbiztosítást készítettek elő a NAV munkatársai. Az adóellenőrzésről szóló értesítést a cég képviselője átvette és elindult az összehangolt, egyidejű, ideiglenes biztosítási intézkedés a cég telephelyein.

A cégnek az adatok szerint nem volt ingó- és ingatlanvagyona, de három telephelyet is működtetett. Mivel nem lehetett előre tudni, hogy melyik telephelyen tárolhat árukészletet, az eljárásba a NAV területileg illetékes vármegyei munkatársai is bekapcsolódtak.

A vállalkozás székhelyén és két vármegyei telephelyén az ellenőrök senkit nem találtak a cégtől, azonban a harmadik telephelyen a vármegyei intézkedés sikeres volt. A NAV munkatársai egy bérelt raktárrészben jelentős, műanyag nyílászárókból álló árukészletet találtak két, be nem jelentett foglalkoztatott jelenlétében. A lefoglalt áru értéke biztosíték az elmaradt adó és a szankciók jelentős részének megtérülésére.

Címkék: adó, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során