Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Március 26. 19:38, csütörtök | Helyi
Forrás: Vizsy Ferenc írása

Az otthon muzsikája

Az otthon muzsikája

Ha valaki sokáig él elszigetelten az otthonában, annak beszűkül a mindenség, napjai szürkébbé válnak, gondolkodása lelassul, mozgása ráérősebb lesz.

Először örül a nyugalomnak, aztán a legapróbb nesz is idegesíteni kezdi. Tétován odalép a szekrényhez, de nem tudja, miért nyitotta ki. A tegnapnak él, a holnap már bizonytalan. Emberek? Jó vagy rossz emlékek. Gyerekek? Unokák? Ki erre, ki arra. Elveszett a világ!

Találomra leemel egy könyvet, belelapoz. Az első oldalon girbegurba betűk: „Sok szeretettel anyucikámnak. Sanyika 8.b.” Mikor is volt? Harminc éve? Már harminchét! Hogy elrepült az idő! Azt a kis terítőt meg Gizike horgolta, benne egyetlen szó: Anya. Hű de poros itt minden! Hej-haj, takarítani kéne!

Na nézd csak! Milyen szép még ma is ez a komód! Itt-ott meglátszik rajta az idő, de ez még fából készült! Hát te, kicsi fikusz, inni kérsz? Gonosz gazdád teljesen elhanyagolt! Jaj, az ablakot is meg kéne pucolni már! De szép a kert! Zsendülnek a fák. Hamarosan nyit az első orgona. Lackó, alig volt nyolcéves, amikor orgonával köszöntött anyák napján. Ez meg az utolsó családi fotó! Itt még élt Jocó is. Drága férjem! Mennyire… nincs itt … levegő! Gyorsan az ablakot! Május! Micsoda majálisok voltak! Megcsörren a telefon: Szia barátnőm! A postafiókban üzenet: „Édes Mamikám!”

Lassan dúdolni kezd.
A világ zajától távol, a csendes szobában neked is muzsikál az otthonod. Nem hallod? Keresd csak hittel a dallamot! Semmid sincs? Már hogyne lenne! A világ? Minek az?! Abból úgy is csak annyi a tied, ami ott van veled, amit a szívedben őrzöl belőle. És ott vannak ők, a szeretteid. Légy te nekik a mosolygó Ma, hogy ők lehessenek a nevető Holnap!

Hogy minden elveszett volna? Dehogy! Ne karanténnak tekintsd az otthonod, hanem egy olyan (új) világnak, amely (ismét) felfedezésre vár. Vedd birtokba! A tied.

Mosd ki a függönyt, vasald át a terítőt, szórd ki az ócska göncöket, cseréld ki erősebbre az égőt, tegyél rügyező ágat a vázába, vegyél fel színes ruhát! Elfáradtál? Nyisd ki az albumot, olvasd a naplód, lapozd át a régi leveleket! És ha már tele van a hócipőd, rúgj bele egy babzsákba, vagy hívj fel… édesanyám! Ha majd véget érnek a „nemszeretem” idők, és kilépsz újra a házad kapuján, senki sem érti majd, miért énekelsz unos-untalan. És akkor… találkozni fogunk!

Vizsy Ferenc

Címkék: jegyzet, vizsy ferenc

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni