Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 14. 13:18, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

A Szigetközben, Komáromnál és a Körösöknél irtják a szúnyoglárvákat

Ezen a héten is csökkentik a szúnyoglárvák számát. A szakemberek eddig összesen 3600 hektárnyi vízfelületre juttatták ki azt a biológiai készítményt, amely a szúnyoglárvákat elpusztítja.

A Balaton, a Duna déli szakasza, a Körösök, a Tisza-tó, a Fertő-tó, a Csepel-sziget és Sopron környéke után ezen a héten a Szigetközben, Komárom környékén, illetve a Körösöknél lépnek fel a lárvák ellen, összesen több mint 1200 hektáron.


Az esős időjárás miatt megemelkedett a szúnyoglárvák fejlődésének kedvező élőhelyek száma. Kedvez a szúnyogok kifejlődésének az is, hogy május 2-án megkezdődött a Szigetközben a hullámtéri vízpótlórendszer részleges elárasztása, amely a héten ér véget. A rovarszakértők mérései azt mutatják, hogy az elárasztott területen rengeteg szúnyoglárva indult fejlődésnek. A Szigetköz nagy része természetvédelmi oltalom alatt áll, ahol tilos irtószereket használni, ezért csak a települések környékén alkalmazzák a lárvákat pusztító biológiai készítményt. A rovarszakértők folyamatos vizsgálatokat végeznek a környéken, és ha szükséges, a katasztrófavédelem megkezdi a kifejlett szúnyogok elleni irtószeres permetezést. A kémiai módszer, vagyis az irtószerek permetezése kizárólag a települések belterületein alkalmazható.

Ideális tenyészőhelyet jelentenek a szúnyogok számára az esővízzel teli kerti edények, vödrök, lavórok, tartályok. Ha ezeket kiürítjük vagy lefedjük, máris csökkenthető a szúnyogok száma a környezetünkben.

A központi szúnyoggyérítésről többet olvashat az alábbi linken:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_szunyog2019_index

A ház körüli teendőkről a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy plakátot és egy tájékoztatót készített, amelyek az alábbi linkeken érhetők el:
https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_plakat.html


https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/WN_lakossagi_tajekoztato/szunyog_tajekoztato.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:24, péntek | Sport

Bukaresti tenisztorna - Fucsovics legyőzte a második kiemeltet, és negyeddöntős

Fucsovics Márton bravúros győzelemmel bejutott a negyeddöntőbe az 579 ezer euró összdíjazású, bukaresti salakpályás férfi tenisztornán.

2024. Április 19. 07:24, péntek | Kék hírek

Ketten meghaltak egy balesetben Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

Két ember meghalt, miután három autó összeütközött a XVIII. kerületben, a 4-es főút Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető szakaszán, a Billentyű utcánál, a vétkes sofőr elmenekült, ezért hajtóvadászatot indítottak után

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 19. 06:00, péntek | Életmód

Megjelent Azahriah új albuma, a skatulya I.

Skatulya I. címmel csütörtökön megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.