Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. November 04. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A stressz okozta alvászavar csökkentésén dolgoznak magyar kutatók

A stressz okozta alvászavar csökkentésén dolgoznak magyar kutatók

A stressz okozta alvászavar csökkentésének lehetőségén dolgoznak a Magyar Tudományos Akadémia kutatói, akik a közelmúltban a stressz és az álmatlanság összefüggését térképezték fel.

Mátyás Ferenc, a kutatócsoport vezetője szombaton, az M1 aktuális csatornán elmondta: az emberi agy folyamatosan változik, még alvás közben is, a különböző aktivitási szintek között váltásért pedig egy idegsejthálózat a felelős.

Hangsúlyozta, minden feladathoz kapcsolódik egy optimális éberségi állapot, amelyben az emberek a legjobban tudnak teljesíteni. Példaként említette, hogy amennyiben egy vizsgahelyzetben túl nagyra nő a stressz, az agyunk "leblokkol", nem működik megfelelően, hasonlóan ahhoz, ha valaki nagyon elfárad.

Mátyás Ferenc elmondta, jelenleg azon dolgoznak, miként befolyásolhatnák az éberségi állapotért felelős idegsejthálózatot, hogy megfelelő szintre állíthassák be például a nyugodt alváshoz.

Fotó: illusztráció

Címkék: alvás, alvszavar

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.