Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2024. Március 01. 15:23, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A NAV dohánypiaci szereplőkkel egyeztetett az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében

A NAV dohánypiaci szereplőkkel egyeztetett az illegális dohánykereskedelem visszaszorítása érdekében

Az illegális dohánykereskedelemmel szemben 2023 nyarán alakított munkacsoportot az adóhivatal, amely legújabb intézkedésként egyeztetésre hívta a piaci szereplőket, valamint az Országos Dohányboltellátó Kft. és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága képviselőit - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-vel.

A megbeszélésen a felek megegyeztek, hogy "össztüzet zúdítanak" a feketekereskedelem résztvevőire - írták a közleményben.

A NAV szakemberei az egyeztetésen közös érdek mentén gondolkodtak a dohányipari szereplők képviselőivel. Azonnali és jövőbeni cselekvési irányvonalakat szabtak kommunikációs, bűnügyi, rendészeti és adózási területeteket is érintően.

Megtárgyalták azokat az egymásnak átadható információkat, amelyek az illegális kereskedelem elleni harcban, a keresleti és kínálati oldal visszaszorításában alapozzák meg a felderítési hatékonyságot.

Az egyeztetésen szóba került a jogszabálymódosítások kezdeményezésének lehetősége is, hogy egy egyértelműbb, a hatósági jogalkalmazást jobban támogató jogi környezet adjon alapot a költségvetési bevételek maximális biztosítására.

A találkozón a NAV bűnügyi szakterületének vezetői beszámoltak az elmúlt időszak felderítéseiről, az illegális dohánygyárak felszámolásáról, a nagyobb bűnügyek nyomozásában elért sikerekről, miközben hangsúlyozták, hogy ez a projekt még korántsem befejezett, tennivaló akad bőven.

Kiemelték, a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a prevenció és a kommunikáció, amelyben szerepet vállalnak a dohánypiaci szereplők is. A jogsértések terén pedig a bűnügyi, rendészeti és adószakmai szakemberek dinamizálják a kooperációt.

A hagyományos dohánytermékek illegális piacának visszaszorítása mellett kitértek az új típusú dohánytermékek kontrolljára is. A közlemény szerint egységes küldetésnek tekinthető, hogy gátat szabjanak az Elf Bar és a Poco Bar, az ízesített, elektronikus cigaretták - mint népszerű fogyasztói termékek - illegális beszerzési útvonalainak.

A NAV és szövetségesei leszögezték: társadalmi szerepvállalásként közös, elsöprő kampányt kell indítaniuk az ellenőrizetlen helyről származó, egészségre fokozottan veszélyes dohánytermékek térhódításával szemben - olvasható az adóhivatal közleményében.

Címkék: cigaretta, NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk