Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Szeptember 03. 00:00, kedd | Helyi
Forrás: Nemes Claudia

60 éve a hívek szolgálatában I.rész - Különleges emléknap Albertkázmérpusztán

60 éve a hívek szolgálatában I.rész - Különleges emléknap Albertkázmérpusztán

Három ünnepet is ültek egy napon az albertkázmériak és mindazok, akik kilátogattak a tartalmas, múltidéző eseményre augusztus 18-án.

A helyszínen mi is ott voltunk és természetesen minden részletet meg is kérdeztünk a szervezőktől, Léber Lászlótól és Frank Anitától, a Zöld Orom Nyugat-dunántúli Kulturális-, Környezet- és Természetvédő Egyesület vezetőitől.


15 éve nem volt búcsú Albertkázmérpusztán. Ma viszont közel kétezren látogattak el ide, erre a határszéli kis településre „Féltornyon innen és Várbalogon túl”, ahogyan Lang Anna irodalmár írt róla nemrég. Mi volt a hívószó?

Év elején találkoztunk a felhívással egy egyházközség képviselői gyűlésen, mely szerint a Magyar Falu Program keretein belül pályázati lehetőség nyílik egyházi jellegű ünnepi programsorozat szervezésére. Nem sokat gondolkodtunk rajta, hogy belevágjunk-e vagy sem, hiszen szinte minden adott volt a feltételekhez. Mivel idén lesz 60 éves a Várbalog Római Katolikus Plébánia, így e köré csoportosítottuk az eseményeket.

Albertkázmérpuszta közigazgatásilag Várbaloghoz tartozik, s mivel itt is elég megemlékezni való jut erre az évre, gyorsan bővült a programok listája. Arra azonban az elejétől figyelnünk kellett, hogy csak olyan programokat szervezzünk, melyeket akkor is le tudunk bonyolítani, ha a pályázatunk nem nyer.


Mikor értesültetek arról, hogy sikeres lett a pályázat?

Május végén volt a beadott dokumentumok aktiválása, július 15-én értesítettek bennünket, hogy a „60 év a hívek szolgálatában” rendezvénysorozat című pályázatunk nyert. Ekkor indultak el az aktív szervezési folyamatok. A benyújtott pályázatunk 5 millió forintos költségvetéssel számolt. Ebből 4,9 millió forintot kaptunk, ami minden várakozásunkat felülmúlta.

Az alap koncepciónk az, hogy minél több helyi képviseletet – vállalkozást, civil szervezetet, támogatót, magánszemélyeket - vonjunk be nézőként és szereplőként is a programsorozatba. Így alakult, hogy az albertkázmépusztai búcsún ilyen sok, magas színvonalú programot tudtunk kínálni.

Egész nap előadásokat tartott a helyi Lapos Csokoládé Kft., itt voltak a Szigetköz Szatyor árusai, a Kajárpéci Vízirevü színtársulat, fellépett a Volkstanzgruppe Zundorf, az Edelweiss Táncegyüttes, a Tititá Néptáncegyüttes és a Csalogató Néptáncegyüttes. Hegedűs Bori és Hegedűs Kornél népzenei koncertjét hallgathatta a nagyérdemű a templomban, az Aranyalma Páros előadását pedig a Kocsis Fogadóban. A 30 évvel ezelőtti határnyitással kapcsolatos kerekasztal beszélgetés a Kázmér Csárdában került megrendezésre. A napot végül Bolyki Balázs és a Bolyki Soul & Gospel Kórus koncertje zárta.


Ismerősök, érdeklődők érkeztek egész nap, de nemcsak a búcsú miatt. Még két találkozóról emlékeztetek meg vasárnap.

Igen. Mivel erre az évre esik Albertkázmérpuszta történetének egyik legmeghatározóbb történelmi dátuma, a 30 évvel ezelőtti határnyitás, a vasfüggöny lebontása, ezért megemlékezéssel készültünk és megszerveztük az Elszármazottak Találkozóját is.

Felhívásunkra szép számmal érkeztek egész nap Sopronból, közelebbi településekről és Ausztriából. Volt, aki a misére érkezett, volt, aki a délutáni koncertekre és voltak olyanok is, akik az egész napot itt töltötték. Emlékeztek, sétáltak, adományoztak.

A falu és a templom szorosan kötődik egymáshoz mind Várbalogon, mind Albertkázmérpusztán. A pályázat keretében került újra kiadásra Biczó Zalán: Albertkázmérpuszta és temploma c. könyve, amely 2004-ben elfogyott, de most újra tudtunk belőle nyomtatni. A kiadványt adományként értékesítettük, minden bevétele a templom kasszájába került. Az összefogás jelképeként a Szigetköz Szatyor árusai is adományokat fogadtak el, ami a nap végén ugyancsak a templom kasszáját gyarapította. Az összesítések alapján az egész napos adomány csaknem 300.000 Ft lett. Köszönjük szépen!

A templomról szóló könyv továbbra is megvásárolható a kázméri vendéglőkben.

Mindez együtt volt az a hívószó, amiért ennyien kilátogattak Frigyes főherceg első fiúgyermekének, Albrecht főherceg születése tiszteletére építtetett neogótikus templomhoz.

Elmondható, hogy igazán jól sikerült a szervezés. Kik voltak a legfőbb segítők, támogatók?

Köszönjük a segítséget Várbalog Község Önkormányzatának, Jánossomorja Önkormányzatának, a Lapos Csokoládé Kft.-nek, a Kázméri Csárdának, a Kocsis Fogadónak, Dr. Nagy István agrárminiszter úrnak, térségünk országgyűlési képviselőjének, dr. Stefan Salzinak, Odor Ernőnek, Gruber Ottónak, Lang Annának, Dudás Tivadarnak, Fehér Imrének, Biczó Zalánnak és mindenkinek, aki akár egy padot is segített kitenni.


Hogyan alakult a programsorozat többi állomása?

A programsorozat további eseményei talán már nem lesznek ennyire látványosak.

Október 6-án délután 4 órakor ünnepi szentmisével és koncertekkel ünnepeljük a várbalogi templom 60. születésnapját, amelyen részt vesznek a még ma is élő egykori plébánosok, és a környező falvak egyházközségei. Ajándékul pedig hűtőmágnes készül, amit minden helyi lakos megkap majd.
Még nincs konkrét időpont, de biztosan várható Böjte Csaba előadása Várbalogon 2019 őszén. Szervezünk egy adventi koncertet az albertkázmérpusztai templomban, ahol fellép a Canto Exocolo és a Camerata Sumynona. A koncert dátuma: 2019.december.21.
Két előadás erejéig velünk lesz dr. Uzsayné Pécsi Rita is, akivel ugyancsak Várbalogon találkozhatunk. Előadásainak témája: Miért érdemes a hitet visszacsempészni a mindennapi gondolkodásunkba – akár templomba járó valaki, akár nem? Hogyan lehet ezt a mai világban értelmezni? De szó lesz a gyereknevelési és párkapcsolati kérdésekről is.

Továbbra is szeretettel várunk mindenkit az albertkázmérpusztai és várbalogi programjainkra!

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.